Într-o lume în care există droguri, alcool, aplicații de dating, curiozitate și presiune socială, sălășluiesc și ființe parcă desprinse din mitologie. Nu, nu mă refer la sirene sau inorogi, ci la tineri adulți care, din rațiuni diferite, au ales să trăiască în castitate până la căsătorie sau, cel puțin, până vor întâlni persoana de care sa-și dorească să se apropie din toate punctele de vedere.

Unii ar crede că virginitatea târzie este un scenariu posibil fie pe baza fanatismului religios, fie pe baza unor cerințe impuse de către niște părinți severi sau chiar a ambelor variante. E destul de ciudat faptul că niște indivizi care sunt suficient de deschiși spre a explora apropierea intimă, nu sunt suficient de deschiși spre a accepta o serie de convingeri diferite de cele personale. Așa apar glume pe seama faptului că nu indivizii au ales castitatea, ci castitatea i-a ales pe unii, poate din pricina unor probleme legate de estetică, poate din pricina unor probleme de natură medicală. Ei bine, virginii nu sunt persoane hâde, inculte, antisociale și reci. Sunt persoane normale, educate, inteligente, cu haz, farmec, personalitate puternică și, de ce nu, o latură spirituală și o alta morală care îi ajută să nu se piardă pe drum.

Trei tineri, cu trei rațiuni diferite, au acceptat să deslușească pentru voi misterul castității.

Ce înseamnă pentru tine virginitatea?

Iuliana, 25 de ani, profesor pentru învățământul primar și preșcolar: Pentru mine, virginitatea este un lucru de preț, care nu poate fi „vândut” oricând și oricui. Pentru asta aștept un moment special: căsătoria.

Alin, 25 de ani, jurist: Pentru mine virginitatea înseamnă să ascult de Dumnezeu în ce privește sexualitatea, adică sa păstrez acest dar pentru căsnicie.

Andreea, 25 de ani, specialist comunicare: Nimic mai mult sau mai puțin decât o condiție fiziologică.

Pentru cine o păstrezi?

Iuliana: O păstrez pentru o persoană, de asemenea, specială.

Alin: O păstrez pentru Dumnezeu, adică de dragul Lui, pentru că El îmi spune asta. Apoi o păstrez pentru mine. Ciudat, nu? Pentru mine, pentru că știu că ceea ce îmi spune Dumnezeu e cel mai bine pentru mine. Și apoi o păstrez pentru viitoarea mea soție, pentru cea cu care voi împartași dragostea într-un cadru protejat, adică în căsnicie.

Andreea: Nu o păstrez și, cu atât mai puțin, nu o păstrez pentru cineva . Din întâmplare sau nu, n-am avut încă ocazia de a întâlni un om căruia să vreau să-i aparțin – de o manieră sau alta.

 virgin

Ce calități ar trebui să aibă această persoană?

Iuliana: Înainte de toate, mi-aș dori ca această persoană să împartășească, cel puțin aproximativ, aceleași valori morale și religioase.

Alin: Păi, ar trebui să-L iubeasca pe Dumnezeu, să fie isteață, activă, frumoasă și… devreme acasă. Știi tu, ar trebui sa-mi placă.

Andreea: Mi-aș dori să fie construit din aceeași textură umană ca mine. Să-mi fie seamăn.

 

De unde știi că există?

Iuliana: Ceea ce-mi ofera siguranța că un astfel de om există sunt exemplele din jurul și chiar din anturajul meu.

Alin: Cred că  există. De unde știu? Pentru că îmi doresc o soție, iar faptul că îmi doresc, că există în mine această dorință, înseamnă că Dumnezeu va purta de grijă în vederea împlinirii ei.

Andreea: Vorbesc despre un om viu, în condiții reale, nu poate să nu existe. Daca pornești “căutările” de la un set de calități predefinite, s-ar putea să nu întâlnești o asemenea persoană. Mai mult decât oamenii, pentru ca ei sunt mulți și diversi, contextul este cel care dictează regulile și definește parametri unui raport uman. Mie nu-mi rămâne decât să sper ca voi fi suficient de matură și deschisă la minte ca, întâlnind omul potrivit, în etapa potrivită a vieții mele, să-mi doresc să ajung până  în pânzele albe  în compania lui.

Ți-ai dori  ca persoana respectivă să împărtășească aceleași convingeri când vine vorba despre castitate sau ai prefera să aibă experiență?

Iuliana: Ideal ar fi ca persoana respectivă să aibă aceleași convingeri în ceea ce privește castitatea, dar pot accepta și reversul.

Alin: Aș dori să aibă aceleași convingeri. Mi-e limpede că nu m-aș căsători cu o persoană care nu ar avea această convingere.

Andreea: Nu am vreo convingere în direcția asta și nici așteptări nu am în legătură cu experiența sau lipsa de experiență ale viitorului meu partener.

Crezi că această așteptare reprezintă garanția unei vieți fericite?

Iuliana: Pentru mine, așteptarea este garanția unei vieți fericite, deoarece cred în promisiunile Lui Dumnezeu față de Om.

Alin: Sunt sigur. Pentru că poruncile Lui Dumnezeu sunt întotdeauna spre binele și fericirea noastră. Sunt ca un manual de instrucțiuni. Dacă ținem cont de ele vom fi fericiți. La fel și în cazul castității.

Andreea: Daca ar reprezenta un garant, am îmbătrâni galant cu toții în așteptarea marii dezvaluiri. Sub nici o formă, nu. Este, mai mult, o manieră prudentă de a-ți rezerva dreptul de a alege. De a face ceea ce iți dorești, până la urmă.

 

Ce fundament are rațiunea ta?

Iuliana: Dupa cum se deduce, rațiunea mea are un fundament moral – religios.

Alin: Fundamentul este Adevărul, cu A mare, adică ceea ce spune Dumnezeu despre acest subiect.

Andreea: Aș fi tentată s-o las în seama întâmplării, însă, dacă  mă  gândesc mai bine, faptul de nu-mi fi început viața sexuală are legatură directă cu educația pe care am primit-o indirect. Am fost crescută de o mama  puternică, mama care, în ideea de a ma izbăvi de un model masculin eșuat, a preferat să mă  crească  singură. Mult prea târziu în viața mea am avut ocazia de a întâlni modele masculine veritabile, în fața cărora să-mi dau jos pălăria și să recunosc faptul că umanitatea nu-și găsește sprijin doar pe umeri feminini.

 

Cum îți influențează castitatea viața?

Iuliana: La prima vedere, castitatea ar părea că nu-mi influențează în niciun fel viața, dar dacă mă  gândesc bine, îmi dau seama că are un rol pozitiv.

Alin: Păi, cred că sunt printre puținele persoane care practică acest lucru, care își păstrează sexualitatea pentru căsătorie. E destul de dificil să te împotrivești curentului, dar nu imposibil.

Andreea: Generalisim vorbind – in niciun fel. Doar în cazul discuțiilor înflăcărate, în compania oamenilor apropiați, lipsa de experiență sexuală îmi invalideaza viziunile asupra vieții de cuplu, asupra vieții în general: “tu încă nu știi ce e viața!”. Așa o fi!

Cum stai cu admiratorii/admiratoarele?

Iuliana: De admiratori nu duc lipsă, dar nu sunt ceea ce mi-aș dori.

Alin: Nu știu cum stau. De ceva timp nu m-a mai interesat acest subiect. Baiat fiind acum îmi doresc să găsesc eu persoana pe care să o admir și să o curtez.

Andreea: Având în vedere că nu întreprind nicio acțiune menită să le întrețină admirația – chiar mai bine decât mi-am setat eu așteptările în acest sens.

Probabil ai avut întâlniri sau relații platonice până în prezent. Cum au reacționat partenerii când au aflat că n-ai cunoscut dragostea trupească?

Iuliana: Baieții cu care am avut sau nu o relație platonică au apreciat castitatea mea; unii de la început, alții în cele din urmă.

Alin: Am avut destule întâlniri și destule relații. Și am avut partenere care aveau aceleași principii.

Andreea: Unii oameni nu-și îngăduie faptul de a recunoaște ca respecta un astfel de comportament, permițându-și ironii ușoare la adresa mea, în lipsă de alternativă în a mă combate pe alte subiecte. Cei care ajung să mă cunoască  îndeajuns de bine însa imi respectă profund decizia și abordarea subiectului respectiv.

Dar prietenii tăi ce părere au despre acest lucru?

Iuliana: Prietenii mei, de asemenea, apreciază acest lucru.

Alin: Prietenii mei, majoritatea, sunt de aceeasi parere.

Andreea: Nu este un subiect îndelung discutat. Puțini dintre prietenii mei au o viață sexuală activă, respectiv, dacă e un tabu – e unul împărtășit în comun.

Cum faci față presiunii celor din jur?

Iuliana: Contrar așteptărilor, nu simt nicio presiune din jur și chiar dacă ar fi, nu aș lua-o în considerare deoarece sunt constantă în ce privește sistemul meu de valori.

Alin: E destul de greu, dar până acum, cu ajutorul Lui Dumnezeu, am făcut față.

Andreea: Sunt mai mult decât capabilă să fac fața replicilor tăioase, ironice, umoristice sau de orice alt fel în legatură cu un subiect care, în esența lui, mă privește numai pe mine.

Ți-a fost vreodată rușine cu faptul că încă nu ți-ai pierdut virginitatea?

Iuliana: Niciodată nu mi-a fost rușine cu acest lucru, ba chiar sunt mândră că nu fac parte din „normalitate”.

Alin: Niciodată nu mi-a fost rușine.

Andreea: M-am simțit diferită, rușine nu mi-a fost niciodată.

Un primar din districtul Uthukela, al provinciei KwaZulu-Natal (Republica Africa de Sud), oferă burse elevilor și studenților neprihăniți. Consideri că răsplata financiară este o metodă eficientă pentru a-i determina pe indivizi să nu se mai lase copleșiți de tentațiile trupești?

Iuliana: Sunt curioasă dacă a și reusit inițiativa primarului din Africa de Sud. Poate fi și acesta un mod de abordare, dar consider că nu din convingeri financiare ar trebui să nu se renunțe la virginitate.

Alin: Nu cred că răsplata financiară este o soluție.

Andreea: Consider un asemenea gest un act de intruziune în viața intimă a tinerilor. Mai mult decât în recompense materiale, eu aș investi în educație,  un pilon indispensabil al integrității unei personalități în devenire.

 

Ce altceva ar mai putea funcționa?

Iuliana: Eu cred că, în primul rând, educația primită în familie și, implicit, exemplul părinților, este motivația puternică pentru a nu te „vinde” la colț de strada. Apoi, intervin opiniile pe care ți le formezi în timp ca o consecință a mediului în care trăiești; asta ar trebui să ne facă mai atenți la oamenii cu care ne înconjurăm.

Alin: Cred ca cei care și-au păstrat virginitatea până la căsătorie ar trebui să vorbească despre beneficiile castității și despre dezavantajele pierderii ei în afara căsătoriei.

Andreea: Înțelegerea nevoilor tinerilor și abordarea acestora de o manieră transparentă și profesioniată.

Ce e atât de greșit în a te lăsa copleșit de tentații?

Iuliana: La o privire superficială ar părea că nu e nimic greșit în a te lăsa pradă tentațiilor, ba chiar am putea spune că „întărește” o relație, dar dacă privim mai atent la ceea ce se întâmplă în viața noastră după acest moment, am observa că devenim dependenți, că putem fi priviți ca fiind niște oameni cu moravuri ușoare, că am putea deveni obiectul sexual al celuilalt și să nu uităm de implicatiile sentimentale și, de ce nu, biologice.

Alin: Eu cred că ar trebui să ne stăpânim trupul, întrucat nu suntem animale să acționăm instinctual. Știu ca ăsta e un lucru dificil în societatea noastră super sexualizată, dar suntem chemați să avem autocontrol. Cred că Dumnezeu ne-a înzestrat cu această capacitate de a ne stăpâni sexualitatea. Și cred că o putem face cu ajutorul Lui.

Andreea: Dacă omul e capabil să  facă  față urmărilor unei tentații consumate, nu este nimic gresit în a se lasa copleșit.

 

Cu ce-ți umpli timpul liber?Asta e momentul în care le poți arăta cititorilor că nu încerci să evadezi din vreun turn sau din subsolul casei părinților tăi.

Iuliana: Timpul liber îl petrec plimbându-mă, pe jos sau cu bicicleta, vizitând, lecturând, socializând și altele.

Alin: Păi, îmi petrec timpul liber în multe feluri: alături de prieteni, plimbări prin parc, pescuit, fotbal, cu familia uneori.

Andreea: Nu am a arăta demonstra nimanui nimic. Eu sunt liberă să mă ocup cu ceea ce-mi doresc: citesc, comunic, îmi petrec timpul cu prietenii și oamenii dragi, călătoresc, mai nou,  m-am încardat în câmpul muncii, după cinci ani productivi de studenție.

 

Ce mesaj de încurajare ai pentru virginii de pretutindeni?

Iuliana: Dacă vă doriți să fiți niște oameni integri, nu vă veți lăsa intimidați de presiunea societății și nici impresionați de eventualele promisiuni de bine. Nu uitați că ceea ce sunteți, aceea veți atrage!

Alin: Să se păstreze în continuare curați din punct de vedere sexual până la căsătorie. Pentru că nu vor regreta că au făcut asta. Despre ceilalti, cred că pot avea parte de experiențe nefericite și de multe regrete…

Andreea: Asigurați-vă că nu vă este frica motivul incapacității voastre de a vă apropia de o altă persoană, lașitatea sau egoismul, în orice altă eventualitate, simțiți-vă liberi de a face exact ceea ce vă doriți, când doriți și, mai presus de orice, cu cine doriți.

Sursă foto: gistnation.comppcorn.com,