În încercarea de a-mi diminua tulburările de anxietate socială și de dragul experimentului sociologic (o mai ții minte pe marmota care învelea ciocolata în staniol?), am decis să merg în locul unde se întâlnesc oamenii pe care nimeni nu-i vrea. Da, am fost la Speed Dating și nu-mi este rușine cu asta. Nu ai de ce să mă judeci. Știi că tehnologia din ziua de azi nu ne dă voie să ne îndrăgostim, că privirile tuturor sunt ațintite în telefoane și că nu mai există contact vizual. Ei bine, eu dacă nu mă uit într-un dispozitiv mobil, mă uit într-o carte și tot nu văd cum dragostea trece pe lângă mine. În situații de criză, ne descurcăm cum putem.

Salut intenția nobilă a celor din Silver Church de a organiza un eveniment gratuit pentru cei care s-au săturat să fie a cincea roată la căruță. Ar putea fi ultima soluție ca să nu te îmbrățișezi singur de Revelion.

Văzând că urmează ediția a XIII-a de Speed Dating, mi-am zis că acum este interesant să particip. Zis și făcut. M-am înscris pe ultima sută de metri, deoarece am stat să analizez dacă am nevoie de bridagă sau mă bag singură în treaba asta. În următoarea zi, m-a sunat George pentru a-mi aminti că la ora 19:00 am întâlnire întâlniri.

Când am plecat de la birou nu aveam emoții. Nici măcar nu mi-am dat silința să fiu drăguță. Părul îmi stătea cum voia el, nu eram pensată, dar nu se observa, deoarece nu mă machiasem. Cât despre haine, nu le aveam pe alea bune, ci pe alea comode.

Odată ajunsă în Silver Church, mi-am lăsat geaca la garderobă, iar George mi-a dat tăblița și ecusonul aferente, apoi mi-a reamintit regulile. M-am uitat pe masă și am văzut că pentru băieți sunt pregătite patru ecusoane, iar pentru fete sunt cinci. Singurul lucru la care m-am gândit a fost că, potrivit unui studiu, unul din patru indivizi cu care intri în contact nu are conștiință, însă o mimează foarte bine. Seara asta începea să aibă potențial de articol pentru blog.

Îmi iau o bere și mă duc la locul meu. N-a fost dificil să-l găsesc, deoarece mesele sunt marcate cu numerele de pe ecusoane. Peste 30 de minute încep întâlnirile. Încerc să mă conving că nu sunt penibilă chiar dacă m-am înscris la un eveniment dedicat oamenilor care nu sunt în stare să-și găsească singuri pe cineva. Penibilă aș fi dacă n-ar mai participa nimeni. Abia atunci ar trebui să-mi fac probleme.

Analizez situația, scanez peisajul. Sper, în secret, că nu o să mă vadă vreun cunoscut. De asemenea, sper că n-o să se afișeze vreun fost pretendent în fața mea. Ar fi pic ciudat pentru amândoi și ar însemna că unul dintre noi trebuie să păresească țara.

55h

Scenariile îmi sunt întrerupte de începerea evenimentului. Deoarece suntem doar patru băieți și cinci fete, fiecare întâlnire va dura câte 15 minute.

Primul tip cu care vorbesc a terminat Politehnica și lucrează în nu-mi pasă care domeniu. Este arogant și pare că și-a dat silința (are sacou pe el), poate chiar și-a pus speranțele în seara asta, nu neapărat cu privire la o relație, ci mai degrabă cu privire la o aventură. Nu ți-ar fi rușine dacă fosta învățătoare te-ar vedea cu el, însă ți-ar fi dacă l-ar auzi interacționând cu tine. Are boala contrazicerii, îți toacă nervii din plăcere și pare genul care se crede surpriza din punga de pufuleți. Ce nu și-a dat seama este că dacă ar fi un tip atât de grozav precum își imaginează, nu s-ar mai fi aflat acolo. Crede că am emoții, însă, de fapt, mă enervează teribil și încerc din răsputeri să fiu politicoasă. Mă chestionează exact ca la interviul de angajare și vorbește peste mine. Nu-i place muntele, ci preferă marea. Îmi amintește de un actor dintr-o telenovelă românească. Următorul!

emotions-371238_1920

Al doilea tip are 33 de ani și trage dintr-o țigară electronică. În timp ce îmi povestește despre el, mă gândesc că, dacă ai 33 de ani și te afli aici, ai cel puțin o problemă gravă. Participă la speed dating “din curiozitate”, la fel ca toți ceilalți. Lucrează în publicitate, într-o agenție de care n-am auzit. Este politicos, însă la un moment dat mă privește dubios, semn că nu înțelege umorul meu fin. Este un bun ascultător, firește, a învățat ceva în atâția ani de existență. După tonul pe care îl folosește îmi dă impresia că este tăticul unui copil de cel mult cinci ani. Știm amândoi că n-o să iasă nimic.

Al treilea tip cu care am vorbit lucrează în armată. Are 27 de ani, este din Suceava, îmbrăcat la costum și foarte timid. Nu se dă în vânt după cartofi. A mâncat suficienți în copilărie. În primele minute vorbește foarte încet și articulează cu greu cuvintele, mai ales dacă îl pun să repete ceva. Vorbim despre sora sa care face voluntariat, despre șomaj și despre cărți. Între timp, omul a început să fie mai încrezător. Mă uit la el, iar intuiția mea și privirea lui îmi spun că nu este deloc timid, ba din contră.

B4 este chelios, bărbos și plin de tatuaje, genul de tip pe care dacă îl prezinți părinților trebuie să ai la îndemână și o cutie de Diazepam. De profesie jucător de poker online, stă acasă toată ziua, deoarece cățeaua lui este în călduri și totodată dependentă de el. Înțelegeți voi ce vreți. Îmi zice că ține la imaginea lui și se uită la cămașa sa fără cute.  “Wtf, man? Eu nu stau toată ziua în casă jucând cărți și admirând cățeaua!”, îmi spun în minte, însă rostesc “Insinuezi ceva?”.

Contrar așteptărilor, acestea nu au fost cele mai nasoale întâlniri din viața mea. Nu am dat nimănui nota 1, deoarece ar fi însemnat să mint. Fiecare individ avea calități și defecte, însă nu îmbinate într-un amestec pe care să-l pot accepta.

Speed Dating este o chestie mai umană decât Tinder, deoarece nu implică Photoshop sau poze mai vechi de zece ani, presupune comunicare tradițională, față în față, nu digitală, cu un om care ar putea fi după gratii și, mai presus de toate, nu-ți dă impresia că faci parte dintr-un magazin online cu oameni. Pe de altă parte, este un cadru sigur. În formularul de înscriere este necesar și profilul de Facebook. Organizatorii nu ar accepta sociopați care postează imagini cu svastici și participă la olimpiada de bătut neveste.

De asemenea, Speed Dating-ul este un exercițiu util prin intremediul căruia poți încerca să scapi de timiditate și o ocazie de a interacționa cu oameni cu care n-ai sta de vorbă în mod normal. Totodată este o modalitate prin care ți se confirmă că nu ești singurul sac fără petic și, de ce nu, dacă ai noroc, o ocazie prin care îți poți întâlni jumătatea. Dacă ai norocul să se întâmple asta, le poți spune urmașilor că v-ați cunoscut într-un club, la o bere sau un suc și nu ai minți cu nimic. În plus, te alegi cu apă și cafea din partea casei.

Sursă foto: Gratisography